четвъртък, 2 август 2007 г.

Държавите

Играта е по-скоро със забавен, отколкото с историко-алтернативен интерес. Трудно ми е на този етап да определя дали тези държави, пет на брой, са кралства или републики. По-скоро са кралства, но ако се тръгне на вариант с няколко играчи от една държава и отбори, възможно е да има и някакви вътрешно-политически елементи. Основният подтик на страните към експанзия и нови географски и морски изследвания е приключването на суровините. В играта, за момента залагам три вида - горива, градивни елементи - отговарящи на черните метали и технологични елементи, отговарящи на цветните, плюс пари. След векове на относителна достатъчност на тези суровини, те са към приключване в познатия свят. Държавите трябва да търсят нови източници на суровини и пътища до тях. Тези суровини ще им позволят да строят флоти, градове и отбранителни сили, които на свой ред да им помонат в експанзията.

Поред от север на юг, формациите са следните:

Нордланд, със столица Амундсения



Северна страна, като територия по-малка от останалите, но с добри перспективи при северните изследвания. Над нея минава и линията на ледовете, която за момента е постоянна. Т.е. северо-източен морски път едва ли ще има. Полюсът, според изследванията на местните учени е твърде близо. Но право на север и достъпен за моряците, поне от няколко века, о. Фогланд. Това е слабо населен и неизследван остров. Все още не е завладян от никого. Държавата владее и част от островите в междинното море. Това някога е било независимо кралство, но във война поне преди 5 века, то е завладяно от Нордланд и Зюдланд, и поделено. Тези острови - Хамланд, Бирланд и Ватерланд са гъсто населени.

Естланд, със столица Меркатор


Най-голямата като територия страна, на север и изток граничи през планиска верига, с позната, но слабо изследваната земя Фарланд. Крайният север на страната е покрит с лед. Моряците и през различни периоди са посещавали и острови на изток от нея, както и остров Фарфишинг, на юг, но точни данни, а в първия случай и карти, липсват.


Митланд, със столица Птолемея



Столицата, а в началото на играта за всички държави това ще бъде и единствения град, е разположена на юг, край река. Перспективите за морска експанзия са добри. Но северната и граница е несигурна.

Вестланд, със столица Дагама


Най-западното държавно образувание. На моряците от тази страна е добре известен и остров Ботланд на около 100 км по на запад, но той не е овладян. Идеални перспективи, освен ако не се брои сухопътната граница с Митланд в планините.


Зютланд, със столица Магелания



Освен основната си територия, голям остров на юг, тя владее и островите Малък и Голям Удланд, Смол и Дабъл. Идеална е за експанзия в южните морета.

Няма коментари: